Posiłki na pokładzie Brussels Airlines
Posiłki serwowane na pokładzie linii Brussels Airlines
Linie Brussels Airlines są przewoźnikiem, który z równą uwagą dba o komfort podróży na swoich trasach, jak i pokładowe menu. Belgijski przewoźnik serwuje różne warianty posiłków zależnie od wybranej trasy, pory lotu oraz klasy podróży. Wszystkie posiłki dostępne na pokładzie floty Brussels Airlines przygotowywane są z wyselekcjonowanych produktów, z ogromną dbałością o ich świeżość i bogactwo składników organicznych. W menu Brussels Airlines znajdziemy danie sezonowe oraz lokalne belgijskie przysmaki.
Menu Brussels Airlines podczas lotów po Europie
Menu serwowane na pokładach Brussels Airlines podczas lotów po Europie jest zależne m.in.: od godzin lotu oraz wybranej taryfy. Pasażerowie, którzy korzystają z taryfy Check&Go lub Light&Relax mają możliwość zakupu napojów, kanapek, wrapów i sałatek na pokładzie. Jeśli lot jest ponaddwugodzinny dostępne są również (odpłatnie) belgijskie specjały w formie ciepłych przekąsek, takie jak: frytki belgijskie do wyboru z sosami, wafle belgijskie oraz muffiny.
Klienci taryfy Flex&Fast mogą cieszyć się darmowymi przekąskami oraz napojami (alkoholowymi i bezalkoholowymi). W godzinach porannych serwowane są zestawy śniadaniowe. W późniejszych godzinach na lotach krótszych niż dwugodzinnych linia oferuje przekąski na zimno, sałatki i kanapki, zaś na połączeniach ponaddwugodzinnych dostępne są quiche, gratin (potrawa z rybą i serem) lub makaron na ciepło.
Dla pasażerów podróżujących na trasie Tel Awiw i Bruksela, podczas rezerwacji biletu istnieje możliwość zamówienia posiłków koszernych przygotowywanych zgodnie z obrządkiem żydowskim.
Taryfa Bizz&Class oferuje szeroki wybór posiłków dostępnych w pokładowym menu. Klienci mogą bezpłatnie zamówić szampana. Przed godziną 10.00 otrzymują śniadanie, zaś po godzinie 10.00 oferuje im się nielimitowany wybór z menu pokładowego oraz napoje alkoholowe i bezalkoholowe.
Posiłki serwowane na pokładzie Brussels Airlines na trasach międzykontynentalnych
Podczas długich lotów do/z Afryki (z wyjątkiem Maroka, Egiptu, Republiki Zielonego Przylądka i Tunezji), Ameryki Północnej i Indii Brussels Airlines oferują szerszy wachlarz posiłków oraz napojów, zarówno w klasie ekonomicznej, jak i biznesowej. Pasażerowie klasy ekonomicznej mogą wybrać jeden z gorących posiłków ze świeżą sałatą, deserem i serem. Podczas lotów dostępne są bezpłatne napoje. W Klasie Biznes podróżni mają do wyboru 2 przystawki i 3 dania główne podawanymi ze zdrową sałatką. Dodatkowo w menu znajduje się kawa i alkohole wraz z belgijskimi czekoladkami. Na pasażerów Klasy Biznes czekarównież szeroka gama serów i deserów oraz 5 różnych piw butelkowych do wyboru.
Belgian Star Chef w Klasie Biznes na pokładach Brussels Airlines
Brussels Airlines z dumą serwuje na pokładach swojej floty potrawy tradycyjnej kuchni belgijskiej. Klasa Biznes podczas dalekich lotów z Brukseli zapewnia dania przygotowane z regionalnych produktów przez belgijskich szefów kuchni odznaczonych gwiazdą Michelin. W 2018 roku klienci linii w drodze do Afryki, Ameryki Północnej i Indii mają możliwość skosztowania dań Stephanie Thunus. Stephanie wraz z mężem prowadzi restaurację Au Gré du Vent, która zaledwie rok po otwarciu w 2012 roku otrzymała pierwszą gwiazdkę Michelin, którą utrzymała do dziś. Thunus przygotowuje potrawy, w których szczególną rolę odgrywają dania sezonowe przygotowane z lokalnych produktów.